Witam . Nie będe tutaj podawał całej diety, a napiszę tylko ile zbóż zamierzam zjadać . A więc : 100 gram amarantusa (bio planet) NA DOBĘ 100 gram kaszy gryczanej niepalonej (bio planet) NA DOBĘ 100 gram płatków owsianych górskich NA DOBĘ Razem tylko albo aż 300 gram zbóż na dobę, niewiem dokładnie . Czy to dobre zestawienie ? CZy taka ilość [...]
Zaczynam niedługo cykl kreatynowy i zastanawia mnie jedna rzecz. Do wchłaniania się kreatyny potrzebna jest duża ilość insuliny i dlatego do kreatyny stosuje glukoze. Kłóci się to trochę z porannym posiłkiem, na który składają się produkty o niskim IG z dużą ilością błonnika, zapobiegającego wydzielaniu insuliny. Czy w takim razie nie powinienem [...]
ostatno na obiad przygotowuje sobie omlet z samych jajek zmieszanych z duża ilością otębów i cynamonem na teflonie. Mam pytanie czy takie przyżadzanie otębów tzn są one poddawane temperaturze (tworzy się tego jednolity placek), powoduje zwiękasza sie ich indeks glikemiczny, czy wtedy zwiękasza się ilość węglowodanów strawnych,częśc błonnika robi [...]
Siema wszytkim. Mam pytanie odnośnie błonnika jabłkowego , który zakupiłem , jak go stosować , mam 14 lat , 160cm wzrostu i 46 kg , chciałbym sie dowiedzieć jak to mam zastosować , przed , a może po treningu , jaka ilość , z czym to brać itd. z góry dzięki.
Problem z prawidłowym funkcjonowaniem układu trawiennego jest dość powszechny. Objawia się on bólami okolic żołądka i jelit. Często wzdęciami i gazami. Ma to miejsce szczególnie w sytuacji osób zmieniających swoje nawyki żywieniowe. Nagłe znaczne zwiększenie kalorii, spożycie znacznych lub zbyt małych ilości błonnika, zbyt mała ilość płynów, [...]
Witam Panowie. Sprawa w moim przypadku wyglada nastepujaco. Jestem typowym szczypiorem,23 lata, 183cm, 65 kg (w porywach). Nie mam problemu z odkladaniem sie tluszczu itp. Mam pare pytan, moze beda wydawać się trywialne i totalnie od czapy, jednak licze na pomoc i wyrozumialosc :) 1) Dieta (opisze rzeczy, ktore wydaje mi sie, że wiem i pytania. [...]
Błonnik, inaczej włókno pokarmowe, są to różnorodne substancje, najczęściej pochodzenia roślinnego, które nie ulegają trawieniu przez enzymy przewodu pokarmowego. W skład błonnika wchodzi mieszanka polisacharydów i niepolisacharydów w postaci: - celulozy, - hemicelulozy, - pektyn, - gum, - śluzów, - linginy, - kutyny. Ma on istotne znaczenie dla [...]
Zacznę może od tego ryżu. Ryż ciemny czy dziki sugeruje się osobom, które mogą mieć problemy z glikemią lub które muszą bardzo tego pilnować. Ponadto korzyścią wynikającą z konsumpcji ciemnego ryżu jest zawartość błonnika. I niby wszystko jest ok ale.... nie wiem czy w Twoim przypadku jest to niezbędne, szczególnie gdyż Twoim obecnym celem nie [...]
Cześć! W kwestii wypróżniania, nie jest to taka prosta sprawa jak się wydaje. Nadmiar błonnika jak jego niedobór może powodować dość poważne problemy. Nadmiar błonnika może powodować zatwardzenie i problemy z absorpcją mikroskładników. Zbyt mała ilość spożywanego błonnika może powodować natomiast rozwolnienie. Dlatego zaleca ilość błonnika to [...]
Nasz układ trawienny jest dość skomplikowanym mechanizmem. Niekiedy pewne produkty lub zmiany w żywieniu mogą powodować dolegliwości związane z występowaniem: - gazów, - wzdęć, - bólu okolic brzucha. Niestety problem tego typu jest bardzo złożony i ciężko jest jednoznacznie określić, co może go powodować. Bez wątpienia warto tutaj wyróżnić kilka [...]
Problem pojawiających się gazów, wzdęć, czy bólu w okolicy brzucha występuję dość często u sporej części osób i bez wątpienia jest powodem do zmartwień. Nie tylko, gdy przebywamy w towarzystwie innych osób, ale przede wszystkim dla naszego zdrowia i samopoczucia. Z tego też względu zdecydowanie warto przyjrzeć się temu problemowi bardziej [...]
Problemy trawienny to dość popularny i krępujący problem sporej części osób. Z reguły objawiają się one pojawiającymi często gazami, wzdęciami, a nawet bólami okolic żołądka i jelit. Niestety powody tych dokuczliwych problemów mogą być bardzo różne. Dlatego też ciężko jest jednoznacznie określić, co może je powodować i co zrobić, aby je [...]
Problem ze wzdętym brzuchem dotyczy wiele osób i nie jest to prawdą, że tylko tych odżywiających się zdrowo. Wynika to z tego, że masz układ trawienny może nie pracować prawidłowo. Niestety powody tego mogą być różne: - nietolerancja laktozy, - celiakia, - sibo, - candida, - surowe warzywa, - zbyt duża ilość produktów pełnoziarnistych w diecie [...]
Budowa masy mięśniowej jest celem większości nastolatków i osób rozpoczynających swoją przygodę z treningami na siłowni. Każdy chciałby być większy i silniejszy. Co więc zrobić, aby zrealizować ten cel w jak najlepszy sposób? Przede wszystkim skupić się należy na podstawie jaką jest odpowiednio dobrana dieta. To właśnie od niej zależy, jakie [...]
Łoo matko, ale zagubił się ten temat :D myślałem, że go już nie znajdę. Mam akurat chwilę czasu, żeby coś napisać, więc opiszę swoje dni świąteczne, gdzie było żarcia bardzo duuużo i różnego rodzaju i może uda się w końcu dojść do jakichś wniosków, co jest przyczyną moich dolegliwości bez robienia testów alergicznych, czy innych cudów. W trakcie [...]
Bardzo możliwe, że posiłek który spożywasz w szkole przyczynia się do opisanych przez Ciebie problemów żołądkowych. Odstaw je na jakiś czas z diety i sprawdź czy sytuacja się poprawi. Zbyt duża ilość błonnika w diecie może przyczynić się do powstawania gazów jelitowych, tym bardziej błonnika nierozpuszczalnego - zwróć uwagę ile w diecie [...]
Nie wiem czy dobrze Cię zrozumiałam, ale... Jeśli w Twojej diecie błonnika jest niewiele tzn. poniżej dziennego zapotrzebowania, to oczywiście może prowadzić to do zaparć i problemów z jelitami. Natomiast jeśli zbyt duża ilość błonnika także będzie skutkowała w ten sam sposób. Nie wiem czy wiesz, ale przyjmuje się, że dostarczamy do organizmu [...]
Wiele osób rozpoczyna walke z tłuszczem, w gruncie rzeczy nie mając o tym pojęcia. Jedni osiągają lepsze rezultaty, inni gorsze. Ci ambitniejsi w batalii sie niechcianym wrogiem wertują najróżniejsze źródła, fachowe czasopisma, medyczne księgi, poznając tajniki walki z bezwzględnym szpecącym tłuszczem. I niewątpliwie ci osiągają największy sukces, [...]
Cześć! Płatki owsiane są bardzo dobrym źródłem węglowodanów w żywieniu. Jednak uważałbym na nie ze względu na: - dużą ilość błonnika, - kwas fitynowy. Duża ilość błonnika, może wydawać się rzeczą błachą, jednak jego nadmiar może powodować problemy trawienne i zaburzać wchłanianie mikroskładników. Kwas fitynowy podobnie jak błonnik może [...]